חשוב לדעת

גמגום היא תופעה מורכבת מאד, וגם הטיפול בה מורכב. הגישה שלנו לגמגום ולטיפול בו מהווה נדבך קריטי ומשפיעה על האפקטיביות של הטיפול. בראש ובראשונה, אנחנו חייבים להבין שגמגום הוא לא פגם אלא שונות, וגישות הממוקדות רק על שטף הדיבור אינן תורמות ואפילו מזיקות.

מהו גמגום אצל מבוגרים?

במקור גמגום הוא תופעה ניורופיזיולוגית, עם השפעה גנטית אצל לפחות חלק מהאנשים שמגמגמים. במרבית המקרים גמגום אצל מבוגרים הוא גמגום התפתחותי, להבדיל מגמגום נרכש (נוירוגני/פסיכוגני/פארמקוגני). בגמגום התפתחותי מדובר על נטייה ניורולוגית לגמגום, והנטייה מתבטאת כפונקציה של אוסף השפעות פיזיולוגיות וסביבתיות. גמגום התפתחותי מתפתח בזמן התפתחות השפה אצל ילדים. הוא מופיע אצל כ-5% מהילדים, ואצל כ- מהם 80% הגמגום עובר עם או בלי טיפול. אנחנו נשארים, אם כן, עם אוכלוסייה מתבגרת ומבוגרת של אנשים מגמגמים שמהווים כ-1% מסך האוכלוסייה, וזה בכל השפות ובכל התרבויות בעולם.

מרכיבים התנהגותיים וקוגניטיביים של הגמגום

ראשית - אין כל קשר בין גמגום לבין רמת אינטיליגנציה!

אולם, כיוון  שאנחנו חיים, לרוב, בעולם שאינו מבין גמגום, מתפתחים אצל האדם שמגמגם מרכיבים רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים, שמהווים חלק מתמונת הגמגום.
לדוגמא:

  • אני מרגיש כעס, אשמה ובושה לגבי הגמגום
  • אני מאמץ התנהגויות של הימנעות כדי לא לגמגם, או התנהגויות פיזיות כמו לחיצות בפה או לחץ באיזורים שונים בגוף כתוצאה מהמאבק שאני מנהל עם הגמגום
  • אני מפתח אמונות שליליות לגבי הגמגום ולגבי איך אני מאמין שאחרים מתייחסים אליי בגלל הגמגום

קראו עוד על מהפך בחשיבה ככלי להתמודדות עם גמגום

טיפול בגמגום

טיפול שממוקד רק בשטף עלול להעצים את הרגשות, ההתנהגויות והאמונות הלא מועילות לגבי הגמגום. על כן, כל טיפול חייב לכלול ביסודו קבלה עצמית, מיקוד על תקשורת אפקטיבית והשתלבות חברתית בנוסף לעבודה על שטף.

קבוצות תמיכה ועזרה עצמית

אמב"י מפעילה קבוצות מונחות שמטרתן לאפשר לאנשים שמגמגמים להתמודד עם קשיים ודילמות שהגמגום מעלה, לשתף ולשמוע מאחרים על דרכי ההתמודדות שלהם, ובעיקר לשבור את תחושת הבדידות בהתמודדות עם גמגום באמצעות היכרות עם אנשים נוספים במצב דומה

למידע על קבוצות ותאריכים התעדכנו כאן  או עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

קראו על גישות לטיפול בגמגום

על האדם שמגמגם לבחור בעצמו מהו הטיפול המתאים עבורו ועליו לנהוג כצרכן נבון. כאן ניתן למצוא מידע מידע שעשוי לעזור בהבנה של מהו הטיפול המתאים

קראו על מהפך בחשיבה ככלי להתמודדות עם גמגום

האם המחשבות והתפיסות שלנו לגבי הגמגום מועילות לנו או מזיקות לנו? האם אנחנו יכולים לסייע לעצמנו להתמודד עם הגמגום באמצעות שינוי דפוסי מחשבה ושינוי תפיסת המציאות שלנו?

הזכות לטיפול בגמגום

מה מעניקה המדינה בתחום הטיפול בגמגום וכיצד ממשים זכות זו?

נושאים קשורים נוספים