טיפים למלש"ב שמגמגם לקראת תהליכי המיון והשירות הצבאי:
- דעו – לגמגום אין כל השפעה על נתוני האיכות (קב"א/דפ"ר/עברית)
דעו – למלש"בים שמגמגמים מותאמים פרופיל וסעיף ליקוי ההולמים את מצבם, כתלות בחומרת הגמגום וברמת תפקודם. הגורם המוסמך לעמוד על מצבו הרפואי של אדם, ולהתאים לו את הפרופיל הוא וועדה רפואית.
דעו – על החלטת הוועדה הרפואית רשאי מלש"ב להגיש ערר, או בקשה לעיון מחדש, בכפוף לעמידתו בתנאים הקבועים בחוק שירות בטחון ובתקנות שירות בטחון.
דעו – אם המלש"ב רוצה לשרת בתפקיד שלפי תהליכי המיון נקבע שאינו תואם את מגבלות השיבוץ, באפשרותו לפנות לענף המיון הרפואי בבקשה מתאימה, הנתמכת במסמכים רפואיים
דעו – לאחר גיוסו, זכאי חייל שמגמגם לקבלת טיפול של קלינאית תקשורת המתמחה בגמגום, במסגרת הצבא. זאת, לאחר קבלת הפניה מרופא היחידה.
מומלץ לכל מלשב להציג כל אבחון שברשותו, לרבות חוו"ד של קלינאי תקשורת, במעמד התייצבותו בלשכת הגיוס, למען תיבחן שאלת זכאותו להתאמות בבחינה הפסיכוטכנית.
ניתן למסור את חוו"ד גם בתהליכי טרום גיוס בבתי הספר.אמב"י ממליץ למלש"בים, בהגיעם לתהליכי המיון, להצטייד:
* בעלון מידע (להורדת העלון כ PDF)
* במכתב שהכנו עבורם (להורדת המכתב כ PDF)פתיחות וחשיפה מקלים על מעמד הראיון האישי, מומלץ לא לנסות ולהסתיר את הגמגום בכוח.
לקריאה נוספת על חשיפת הגמגוםאמב"י עומדת לרשותכם בכל שאלה – עברו לעמוד יצירת קשר
צה"ל מחלק את הגמגום ל-3 דרגות חומרה:
קל, בינוני וקשה.
- גמגום קל מאוד לא אמור להשפיע על הפרופיל, וכנראה שזה לא ימנע ממי שרוצה פרופיל 97 (הגבוה ביותר).
- טיקים, שהם לפעמים תופעת לוואי של גמגום, עלולים לגרור הורדת פרופיל ל-82.
- גמגום בינוני-קשה עלול לגרור הורדת פרופיל ל-64, וכך בעצם עלול למנוע מהחייל לשרת בשירות קרבי. כמו כן, גמגום בינוני קשה יכול לזכות את החייל בפטורים והקלות שונות, לדוגמא שמירה בזוגות בלבד, או פטור גורף משמירות (תלוי בשיקול דעתו של הרופא).
- גמגום קשה מאוד, במקרה נדיר ביותר, עלול לגרור פרופיל 21 ולמעשה פטור משירות בצה"ל על בסיס רפואי. יש לציין שמדובר במקרים נדירים ביותר, ולא ידוע על מקרה בו אכן ניתן כזה פרופיל ופטור משירות בצה"ל בשל גמגום, אך לפי הסיווג של צה"ל, זה ייתכן.
*מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, המידע פונה לנשים וגברים כאחד!
אבי עובדיה, קלינאי תקשורת מוסמך, מסביר:
ישנם תקדימים של חיילים המשרתים ביחידות (ובתפקידים) קרביים למרות שמתמודדים הם עם בעיית גמגום. הקריטריון העיקרי הנלקח בחשבון הינו זה: מידת הסיכון אשר עלול לנבוע מגמגום
בשעת מבחן. המדובר בעיקר במצבים שונים המחייבים את ביצוען המיידי, המהיר, הברור והמדוייק של:
- מתן פקודות
- מתן הסברים/הנחיות
- מתן תיאורים של מצבי סיכון (התקרבות או נוכחות של אויב בנקודת ציון מסוימת)
- נוהל מעצר חשוד.
חומרת הגמגום (ובמקביל: מידת הרגישות למצבי לחץ אשר עלולים להחמיר את הגמגום) תילקח, אפוא, בחשבון בעת ההחלטה לגבי הצבת אותו חייל לתפקיד קרבי מסוים. המדובר, תמיד, בהערכת מידת הסיכון לחייל עצמו, לחבריו ליחידה ו/או ליחידות הפועלות בשיתוף פעולה עם יחידתו בשעות חירום של קרב ולחימה. במידה שניתנת הערכה כי רמת הסיכון הנ"ל הינה מזערית, אין כל מניעה משיבוצו של חייל (בעל יכולות נדרשות, מן הסתם) בתפקידים קרביים.
טיפול עצמי בגמגום יתכן, אמנם, אך, על פי רוב, ישנו צורך בהכוונה מקצועית של מטפל/ת (קלינאי/ת תקשורת מוסמך/ת) לפחות בתחילת הדרך.
*מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, המידע פונה לנשים וגברים כאחד!
מלש"ב רשאי לערער על הפרופיל האישי שנקבע לו משלושה טעמים עיקריים:
- המלש"ב סבור כי הפרופיל שניתן לו אינו תואם את כשירותו.
- נקבע כי המועמד אינו כשיר לשירות צבאי או אינו כשיר לשירות ביטחוני כלל, ולדעת המועמד הוא דווקא כשיר.
- חל שינוי כלשהו במצבו הבריאותי של המועמד ועליו לעדכן את המערכת הצבאית.
כיצד מערערים?
על המועמד לפנות למרכז השירות של יחידת מיטב תוך חודש מרגע קביעת הפרופיל בצו הראשון או מיד עם שינוי כלשהו במצב הבריאותי. עיון בערעור על הפרופיל הרפואי ייעשה רק בתנאי שהפנייה תגיע בצירוף מסמכים רפואיים עדכניים ורלוונטיים החתומים על ידי רופא מוסמך. בנוסף, בקשת הערעור תכלול פירוט של הסיבות מדוע המועמד כשיר או בלתי כשיר לשירות.
את הפניות ניתן להעלות באזור האישי באתר או לחלופין לשלוח אל כתובת המייל של יחידת מיטב, משם יעברו אל המדור הרפואי לעיון ולקבלת החלטה בנושא. לאחר שליחת הפנייה, יישלח מסרון על קבלתה ובסיום הטיפול בה, תתקבל תשובה. אם פנייתכם אושרה, תזומנו לוועדה רפואית או לקצין בריאות נפש (קב"ן) בלשכת הגיוס
חשוב לדעת! הצבא מכיר בגמגום ומאפשר טיפול.
מכון "שמיעה ודיבור" בחר"פ צריפין אחראי לטפל בבעיות תקשורת, שמיעה ודיבור אצל חיילי צה"ל.
המכון מאבחן, ומטפל בגמגום בקרב חיילי צה"ל, ומציע קבוצות טיפול לחיילים שמגמגמים.
*מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, המידע פונה לנשים וגברים כאחד!
לאתר מיטב
היחידה הצבאית המופקדת על ביצוע הליכי המיון והשיבוץ בצה"ל.
ערב מתגייסים ראשון מסוגו לנערים ונערות שמגמגמים העומדים בפני גיוס, בהשתתפות מנכ"ל אמב"י חנן הורביץ, ורמ"ד קהילה ממיט"ב. המפגש הועבר בזום.
נושאים קשורים:
לאתר מיטב
היחידה הצבאית המופקדת על ביצוע הליכי המיון והשיבוץ בצה"ל.
לפנייה לאמב"י בנושאי גיוס ושרות בצה"ל
בטלפון 053-7173435 (ניתן גם לשלוח ווטסאפ)