"אם אתה מגמגם – מדריך לבני הנעורים"

תרגום של הספר מה – Stuttering Foundation of America בפורמט PDF ניתן להוריד כאן.

הספר המקורי באנגלית זמין ב-אמזון כאן

הקדמות בעברית לספר:

הקדמת ד"ר רות עזרתי

כקלינאית תקשורת אני שמחה מאד לראות שהספר הראשון שארגון המגמגמים בישראל-אמב"י מוציא לאור הינו ספר המיועד לכם ילדים ובני נוער, כאשר גם מבוגרים, הורים לילדים מגמגמים, קלינאי תקשורת וכל מי שבקשר עם דוברים מגמגמים יכול לקבל תשובות וליהנות ממנו.


בגיל הנעורים קשה לכם לקום ולבקש עזרה בנוגע לקשיי הדיבור (או שההורים יוזמים זאת לבד) בין היתר מכיוון שבבקשת העזרה טמונה גם ההכרזה "אני לא יכול". נכון, אתם מסתדרים עם הקושי, אך בשל כך חווים בדידות רבה, אתם לבד עם בעיית הדיבור שלכם. בגיל זה הסביבה החברתית נהיית חשובה יותר וההתמודדות עם החברים לא תמיד קלה, ובכל פעם כשחשוב לכם להביע את דעתכם, ואפילו להתעקש עליה מתלווה לכך החשש, איך החברים יגיבו, האם יעליבו אותי במקום להקשיב?. ספר זה יוכל להיות לכם לחבר מבין.

הספר נכתב מתוך ההבנה כי ההתמודדות עם הגמגום בגילכם, גיל בית הספר, אינה בעיה פשוטה ומלווה אותה כאב רב. הספר דן במצבים המוכרים לכם מחיי היום-יום, בבית ובבית-הספר: הדיבור בכתה, תשובה לילד השואל "למה אתה מגמגם?", מה להגיד למורה? האם להתייחס לגמגום או לשמור על קשר של שתיקה?. איך להתנהג בכיתה חדשה עם ילדים שאינם מכירים אותך (את הגמגום שלך)?. לומר את אשר אתה רוצה ולהסתכן בגמגום או להצטרף לאמירה של ילד אחר ולומר "אותו דבר בשבילי"?. החשש מול הטלפון המצלצל וכאשר אתה צריך לטלפן. ועוד הרבה מצבים המוכרים לכל מגמגם. כל אחד מהמצבים הללו זוכה בספר להתייחסות, ומלווה בהצעות לדרכי התמודדות עימו.

הכותבים שוזרים בספר רעיונות חשובים שיכולים לעזור לך להתמודד עם אמונות שגויות שרווחות לעיתים:

"חשוב שתדע שהגמגום שלך לא מטריד את רוב האנשים כמו שהוא מטריד אותך"

"בנות בדרך כלל לא דוחות בנים שמגמגמים"

"העולם מלא באנשים שמגמגמים ושאינם נותנים לגמגום לעמוד בדרכם"

"גמגום הוא מסוג הדברים שנעשים הרבה יותר קלים כאשר לא מנסים להסתיר אותם".

אם אתה בטיפול בגלל בעיית הדיבור ספר זה יחזק את מחשבותיך ודרכי התנהגות שאתה רוצה לנקוט בהן, לדוגמא הוא יזכיר לכם שעדיף לדבר על הבעיה במקום להסתיר אותה, כי אז הדיבור נהיה מלחיץ פחות ולכן קל יותר. בדרך לחיבור ספר זה, הכותבים, שהינם חוקרים וקלינאים בתחום הגמגום עבדו עם מאות ילדים ובני נוער שדיבורם מגומגם, בנוסף רוב הכותבים מגמגמים בעצמם, כך שגם את הקשיים וגם את ההצעות לפתרון הם חוו ובדקו קודם כל על עצמם. אני תקווה שאם קראתם הקדמה זו תהיו סקרנים להמשיך לקרוא את פרקי הספר הכתובים בשפה בהירה כאשר כל פרק מוקדש להעמקה בנושא אחד.

בברכה
ד"ר רות עזרתי
קלינאית תקשורת
החוג להפרעות בתקשורת
אוניברסיטת ת"א

הקדמת ד"ר עופר אמיר

ספר זה נכתב ותורגם עבורכם. לעיתים קרובות, נערים ונערות אשר יש להם גמגום, חשים שאינם יכולים לדבר על הבעיה ושאף אחד לא יכול, באמת, להבין את הקושי שיש בגמגום. הדבר גורם לתחושה של בדידות, לצורך להתמודד לבד עם קושי גדול, ולהרגשה ש"אני היחיד בעולם שיש לו את הבעיה". ספר זה נועד, בראש ובראשונה, להושיט אליכם יד ולומר: "אתם לא לבד. יש עוד רבים ורבות אחרים אשר מתמודדים עם קשיים דומים לאלה שאיתם אתם מתמודדים כל יום".

בישראל יש כ-65,000 אנשים שמגמגמים. זה אמנם מספר גדול, אך הוא לא מקל על ההתמודדות היום-יומית שלכם עם הגמגום. ארגון המגמגמים בישראל (אמב"י) בחר לתרגם ספר זה לעברית, כיוון שההתמודדות עם הגמגום בגיל הנעורים היא אחד הקשיים הגדולים העומדים בפניכם. בגיל זה אתם מתמודדים עם שינויים גופניים, חברתיים, אישיים ועוד רבים אחרים. כל שינוי כזה מציב בפניכם אתגרים קשים, כמו בפני כל נער ונערה אחרים. הגמגום מציב קושי גדול נוסף, אשר הופך את מרבית ההתמודדויות לקשות ומורכבות יותר. פעולות כמו: לדבר בטלפון, לפנות למלצר במסעדה, להשתתף בכיתה, לדבר בפני קהל, או לדבר עם בני המין השני הופכות להיות "משימות" קשות. עבור חלק מהאנשים, הגמגום הוא קושי ומכשלה אשר יש לנסות ולהסתיר בכל מחיר. עבור אחרים, הגמגום הוא רק אחד מהקשיים שאיתם עליהם להתמודד, כדי להשיג את המטרות בחיים.

חלק מכם כבר עבר טיפול בדיבור אצל קלינאי תקשורת; חלק מכם אינו מעוניין לפנות לטיפול בגמגום וחלק מכם עדיין מתלבט האם טיפול הוא רעיון מתאים עבורם. לשאלה, "האם כדאי לי לפנות לטיפול", אין תשובה ברורה. כל אחד מכם יצטרך להחליט, בכוחות עצמו, האם טיפול יוכל לעזור לו או שמא הוא חש שהוא יכול "לטפל בעצמו". בכל מקרה, ספר זה ייתן לכם מספר נקודות למחשבה. בספר תמצאו תשובות לשאלות אשר הרבה נערים ונערות עם גמגום מתלבטים לגביהן: "למה דווקא אני מגמגם?", "האם הדברים ששמעתי על גמגום, אכן נכונים?", "איך להתמודד עם ההורים, עם ביה"ס ועם החברים?", "האם אני יכול לעזור לעצמי?", "האם ולמה כדאי לחשוב על פניה לטיפול?". לכן, אם כבר עברתם טיפול, הספר יוכל להוות תזכורת וחיזוק. אם בחרתם לא לפנות לטיפול, הספר יוכל להציע רעיונות וכיווני מחשבה מעניינים על הגמגום. אם אתם מתלבטים האם ללכת לטיפול, תוכלו למצוא בספר ראשוני לגבי שיטות טיפול, אשר יעזור לכם להחליט אם טיפול הוא דבר מתאים עבורכם, בשלב זה או בעתיד.

אני מקווה שהספר יסייע לכם בהתמודדות עם האתגר שהגמגום מציב בפניכם; וכמובן, שתיהנו מהקריאה.

בהצלחה,
ד"ר עופר אמיר
קלינאי תקשורת
החוג להפרעות בתקשורת
אוניברסיטת תל-אביב