כיצד להציג את הגמגום בכיתה

חשוב לזכור: הצגת הגמגום בכתה היא כלי יעיל, אבל דורש מוכנות של הילד.
לכל ילד בשלות אחרת לחשיפה שכזו והיא חייבת להעשות בהסכמתו ובשיתוף פעולה עימו.

העברת מצגת כיתתית בנושא גמגום - שינוי ההסתכלות של חבריך ללימודים על גמגום

תורגם על ידי מיכל אופצ'בסקי / קלינאית תקשורת

אתה ה"מומחה" לגמגום! הדברים שאתה יודע על גמגום יכולים לסייע לאחרים ללמוד על הנושא ולהבין אותו ואותך טוב יותר. הצגת נושא הגמגום בכיתה יכולה לשנות את עולמך לטובה!

אתה המומחה
אתה וקלינאית התקשורת שלך – אתם המומחים בנושא גמגום. תוכל להשתמש בידע שבידך בכדי ללמד את חבריך לכיתה על הדיבור שלך. לימוד זה חשוב ביותר, מאחר ואנשים שמבינים גמגום לא מציקים ולא נוהגים בבריונות כלפי ילדים שמגמגמים.אי התייחסות לגמגום והסתרתו עלולים להרע את המצב. הסתרה של גמגום יכולה לגרום לך להרגיש מפוחד ולזנוח את השימוש בטכניקות דיבור שלמדת. ניתן לשנות זאת על-ידי לימוד סביבתך על גמגום ,והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא על-ידי העברת מצגת כיתתית בנושא!

איך מתחילים?
שיחה עם חבריך ללימודים על גמגום עלולה להיראות כדבר גדול ומאיים ,אולם אתה יכול לשלוט על מידת המעורבות שלך במצגת, באופן שתרגיש בו בנוח. תוך שיתוף פעולה עם קלינאית התקשורת שלך בהצגת הנושא – תוכל להחליט כמה מתוך המצגת יועבר על ידך וכמה על ידה )תוכל למשל להציג צילום וידיאו של הקלינאית המפרטת על חלק מהנושאים במצגת(.זכור כי אתה המומחה בתחום של הגמגום שלך, ותוכל רק להרוויח משיתוף הסביבה בידע שברשותך.כהכנה, תוכל לשוחח עם קלינאית התקשורת שלך בנוגע לטכניקות שונות בהן היא נוקטת בכדי לעזור לילדים עם קשיי דיבור שונים – ולא רק גמגום. ייתכן ותגלה שילדים נוספים בכיתתך עברו גם הם טיפולים אצל קלינאית תקשורת.שיתוף בנקודה זו יכולה להיות נקודה פותחת בהעברת המצגת שלך בנושא גמגום.

רעיונות למצגת בנושא גמגום

אין דרך אחת בלבד להצגת נושא הגמגום. הרעיונות הבאים מהווים דוגמאות לנושאים שהועברו במסגרת הרצאות דומות בנושא. בחר בנושא שמתאים לך ושעובד לך בצורה המיטבית ,ואל תהסס להשתמש בדמיונך ולהמציא רעיונות חדשים .הכי חשוב – תהנה, היה עצמך וזכור שזה בסדר גמור לגמגם!

מפורסמים מגמגמים
אנשים מפורסמים רבים מגמגמים או שגמגמו בעבר. ביניהם ניתן למצוא כוכבי קולנוע, ספורטאים, זמרים, סופרים, רופאים, אנשי עסקים, מורים, עורכי דין ואפילו מלכים! אנשים אלו הצליחו מאוד במעשיהם – וכך גם אתה יכול!

עובדות ומיתוסים בנוגע לגמגום
רוב האנשים לא מבינים גמגום .ייתכן והם שמעו מיתוסים שונים כמו "אנשים מגמגמים הם פשוט לחוצים" או שהם "מדברים מהר משהם חושבים ." למרות שלא ידוע בדיוק מהו הגורם לגמגום קיימות עובדות ידועות רבות אחרות .זוהי ההזדמנות שלך להסדיר את העניינים! ביכולתך לתקן את חוסר הידע וההבנה של חבריך לכיתה וללמד אותם מספר עובדות חשובות על גמגום .

המחקרים האחרונים על גמגום
תוכל ללמד את חבריך לכיתה על המחקרים העדכניים בנושא גמגום! קלינאית התקשורת שלך תוכל לסייע לך במציאת חומרים ועובדות מדליקות. תוכל לבדוק באתר:
www.WeStutter.org – האמריקאי NSA -National Stuttering Association
או כאן באתר אמב"י.

"מכונת הדיבור"
דיבור הינו מדע .תוכל ללמד את חבריך לכיתה על אופן הפעולה של הדיבור .ככל שחבריך ילמדו על מדע הדיבור בכלל ועל גמגום בפרט ,כך הנושא יהפוך לפחות מיסתורי וזר עבורם.

כיצד זה מרגיש לגמגם ?
חבריך לכיתה לא יודעים כיצד זה מרגיש לגמגם. תוכל לשתף אותם בתחושותיך ולתאר כיצד זה מרגיש לך. כמו כן תוכל להראות להם סוגים שונים של גמגום ולתת להם להתנסות בעצמם, כך שילמדו שגמגום מרגיש פעמים רבות כעלייה במתח וכחוסר נוחות. לא מדובר במשהו שאתה עושה בשביל הכיף!

אין פתרון קל
לעיתים אנשים מספקים עצות שונות כגון: "האט", "הירגע", "קח נשימה עמוקה" וכו'…מתן עצות אלו הוא שכיח מאוד, כאשר אנשים לא מבינים כי ניהול הגמגום הוא משימה מורכבת ביותר.ככל שילמדו יותר- כך טוב יותר .
אתה יכול לעזור לאחרים ללמוד על גמגום

>>> להורדת דף מידע בנושא גמגום

מצגות לדוגמא:

המצגות הבאות הוכנו על ידי ילדים שמגמגמים והוריהם ושימשו להצגה בפני תלמידים.
הן מוצעות כאן ככלי עזר לבניית מצגת או לשימוש חופשי.
תודה לכל הילדים וההורים שנרתמו!

מצגת 1 – להורדה כ PDF

מצגת 3 – להורדה כ PDF

מצגת 4 – להורדה כ PDF

מסר חשוב מחבריך בארגון המגמגמים בישראל

ב- אמב"י יודעים שזה בסדר גמור לגמגם .אתה יכול ללמוד לנהל את הגמגום שלך בהצלחה .

זכור שאתה אף פעם לא לבד בהתמודדות עם גמגום – קלינאית התקשורת, המורים, ההורים והחברים שלך מהווים חלק מצוות התמיכה שלך – וכך גם אמב"י.

מוזמן לשתף אותנו בחוויות מהעברת המצגת הכיתתית שלך בנושא גמגום! נשמח לפרסם אותה באתר של אמב"י!

ההתנסות והאומץ שלך יוכלו לעזור לאחרים ללכת בדרכך!

זכור – אתה המומחה!

סרטונים לשילוב במצגות:

הסרטונים הבאים מתאימים לגילאים שונים, בחרו סרטון להצגה בכתה בהתאם לגילאי הילדים הצופים: