כיצד להאזין לאדם שמגמגם?

הערות והארות למאזין השוטף

מאנגלית: מיכל אופצ’בסקי / קלינאית תקשורת

גמגום יכול להיות מבלבל
בשיחה עם אדם שמגמגם, קשה לדעת לעיתים מהי  הדרך הנכונה והטובה ביותר להגיב, ואכן מאזינים שוטפים רבים מדווחים על חוסר נוחות וביטחון, באשר לאופן התגובה המתאים .ייתכן שתדע באופן טבעי כיצד ראוי להגיב, אך במידה ואינך בטוח, אתה מוזמן לעיין בהצעות הבאות. מעקב אחר הצעות אלו בעת שיחה עם אדם שמגמגם, צפוי להניב שיחה נוחה ונעימה יותר עבור שניכם.

שתי צעירות משוחחות

מספר עובדות על גמגום

  • אנשים שמגמגמים הם אנשים נורמטיביים לחלוטין, בעלי רמת אינטליגנציה ממוצעת זהה לרמת האינטיליגנציה הממוצעת בכלל האוכלוסיה. הם פשוט מתקשים בהפקת צלילים ומילים באופן חלק ושוטף.
  • הסיבות המדויקות לקיומו של גמגום עדיין אינן ידועות באופן מושלם, ואולם, מרבית החוקרים סבורים בימים אלה כי גמגום נחשב למצב נוירולוגי המפריע בהפקת דיבור. אצל אנשים מסוימים הנטייה לגמגום עלולה להיות נטייה גנטית.
    למרות שההפרעה בדיבור לעיתים מופעלת על ידי גורמים רגשיים או גורמים נסיבתיים, הרי שבבסיסו הגמגום הוא נוירולוגי ופיזיולוגי.
  • גמגום הוא לא הפרעה נפשית ואינו נובע ממקור פסיכולוגי (למעט במקרים נדירים מאד).
  • אנשים מגמגמים בצורות ואופנים שונים. חלק מהאנשים שמגמגמים חוזרים על הברות, אחרים מאריכים צלילים או נתקעים בדיבורם וחווים רגעים קצרים של חוסר יכולת להפיק צליל.
  • הגמגום משתנה בסיטואציות וזמנים שונים. לא תמיד ניתן להסביר שינויים בתדירות ובחומרת הגמגום, כאשר בחלק מהימים קל יותר לדבר באופן שוטף ובאחרים זו משימה קשה במיוחד. לא תמיד ניתן להסביר מדוע אדם מגמגם יותר בזמן נתון ופחות באחר. יחד עם זאת, גמגום כן מושפע ומשתנה בהתאם לסיטואציות שונות, כאשר קיימת הזנה הדדית בין מתח לגמגום .
  • לא פשוט לשנות גמגום. עבור חלק גדול מהמבוגרים שמגמגמים, גמגום מהווה אתגר ומאבק יומיומי. טיפולי דיבור ועזרה עצמית וקבוצות תמיכה כמו אלו של אמב”י, יכולים לסייע לאנשים מגמגמים לשפר את יכולות התקשורת שלהם.
    חשוב שבבסיס כל התערבות טיפולית תעמוד השאיפה לקבלה עצמית.
  • התנהלות אופטימלית עם גמגום: אנשים רבים למדו להתנהל בצורה נהדרת לצד הגמגום שלהם, כך שלגמגום השפעה מועטה, אם בכלל, על חיי היום-יום שלהם.
  • אנשים שמגמגמים אינם לבדם!
    המטרה של אמב”י – ארגון האנשים שמגמגמים בישראל, היא להשיב תקווה, כבוד ולאפשר תמיכה, חינוך וחיזוק לילדים ולמבוגרים מגמגמים, למשפחותיהם, ולקלינאים העומדים לשרותם.
    אם אתה מכיר אדם שמגמגם – ספר לו על אמב”י. זה יכול להציל את חייו!


כיצד יש לנהוג בשיחה עם אדם שמגמגם?

  • היה סבלני
    אולי זה יפתיע אותך, אבל רוב האנשים שמגמגמים רוצים לדבר בעצמם ולהישמע. ייתכן כי לעיתים תתפתה להשלים את המילים של שותפך לשיחה ולסיים את דבריו, אך אין בכך תועלת ואף להיפך. להבדיל מאדם ששכח לרגע מה הוא רוצה להגיד, אדם שמגמגם יודע בדיוק את אשר הוא רוצה לומר, אך מתקשה לעשות כן.
    פשוט תן לו זמן.
  • זה בסדר לגמגם
    השתדל להימנע ממתן עצות כגון: “האט”, “נשום עמוק” או “הירגע”, בדרך כלל אלו לא יהיו עצות פרקטיות ורק ילחיצו את הדובר. השתדל לשמור על קשר עין, הקשב בתשומת לב, והמתן בסבלנות עד לסיום הדברים של שותפך לשיחה.
  • זכור כי הגמגום משתנה
    אל תופתע לנוכח גמגום חמור יותר במצבים מסויימים לעומת מצבים אחרים. אל תשפוט את עוצמת הגמגום של האדם בשום נקודת זמן – יתכן ואתה לא מכיר את כל קשת מצבי הגמגום שלו.
  • השתדל להאזין בתשומת לב
    תן לדובר שמגמגם לדעת ולהבין שאתה אכן מאזין לו. תוכל לעשות זאת על-ידי מעשים או מילים, המביעים עניין והקשבה אקטיביים, כגון הנהון ושמירה על קשר עין.
    התמקד בתוכן הדברים ולא באופן אמירתם.
  • אם אינך בטוח כיצד נכון להגיב – שאל
    רוב האנשים שמגמגמים יעריכו את העניין שלך באשר לתגובה המתאימה, וישמחו לשוחח על הגמגום שלהם.
    שיחה כנה ופתוחה על גמגום יכולה לסייע לשניכם לתקשר בקלות רבה יותר.
  • זכור שגמגום אינו נגרם מבעיה פסיכולוגית/ ריגשית
    בעוד שדובר שמגמגם יכול להיראות לחוץ ומתוח כלפי חוץ – זכור כי הלחץ נובע ממבוכה לגבי הגמגום ואינו מהווה גורם לגמגום .
  • לדבר על הגמגום
    לאדם שמגמגם לא תמיד יהיה נוח לפתוח בשיחה על הגמגום, אך אם אתה תעשה זאת, סביר להניח שלא תהיה לו בעיה להסביר ולדבר על כך.

מקור: www.westutter.org